Add more content here...

”De skapar framtidens Fittja – i Minecraft: ’Vill påverka’”

”De skapar framtidens Fittja – i Minecraft: ’Vill påverka’”

Svenska Dagbladet har publicerat ett reportage om #UrbanGirlsMovement.

”En av de största utmaningarna som världen står inför – verkligt hållbara städer. Urban Girls Movement i Fittja vill bygga bort otrygghet och bygga in klimatsmarta lösningar. Nu ska satsningen exporteras.”

I Fittja går himlen ton i ton med asfalten, byggnaderna och duvorna som förstrött pickar under en parkbänk. Allt i gråskala.

I en parallell verklighet finns ett annat Fittja. Där är byggnaderna ljusa, ytorna öppna och träden många fler. Även en sådan här dag, med stilla duggregn och ett molntäcke som en grå filt över centrum, är det ljusare. De gråbruna byggnaderna har fått nya, färgglada kostymer och gatlyktor och lampor sprider ett mjukt sken.

Än så länge är det just det, en parallell värld. Men snart kan det bli verklighet på riktigt.

/…/

Helin Agrali och Moné Ukonu har varit en del av projektet Urban Girls Movement, där runt femton unga tjejer har fått planera om Fittja centrum för att öka tryggheten och hållbarheten. Det ett år långa projektet har finansierats av Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet, och sker i samarbete med bland andra det svenska datorspelsföretaget Mojang och deras dundersuccé Minecraft – ett datorspel där spelaren kan designa sin egen värld.

/…/

Med Fittja som mall ska projektet snart flytta utomlands.

Målet: hållbara städer. I hela världen.

I dag bor över hälften av världens befolkning i städer. År 2050 spås den siffran ha ökat till nästan 70 procent. Städerna upptar bara tre procent av jordens yta – men står för 60–80 procent av energiförbrukningen och 75 procent av koldioxidutsläppen. Med växande städer kommer dessutom växande segregation och ojämlikhet.

”Hållbar urbanisering är en av de största utmaningarna som världen står inför under 2000-talet”, skriver FN på sin hemsida.

FN-organet UN-Habitat är, tillsammans med bland annat Mojangs Block by Block Foundation, en av organisationerna som står bakom Urban Girls Movement. Men det är tankesmedjan Global Utmaning som har hållit i trådarna.

– Alla städer i världen har i princip planerats av äldre, vita män från överklassen. Vi ville testa vad som händer om man gör precis tvärt om, säger Elin Andersdotter Fabre, ansvarig för hållbara städer på Global Utmaning.

Hon är urtypen av en eldsjäl: entusiastiska meningar som snubblar in i varandra, fokuserad blick och livliga gester.

– Bygg en stad för tjejer och den fungerar för alla. Men poängen är att de aldrig har varit involverade i stadsplaneringen innan.

/…/

Det var precis såhär det började, en regnig septemberkväll för lite mer än ett år sedan. Med långa promenader genom centrum, där tjejerna i Urban Girls Movement fick berätta hur de upplever Fittja och hur det kan förbättras. Sedan workshops tillsammans med arkitekter, forskare och tjänstemän inom kommunen.

/…/

Förutom fler träd, bättre belysning och mer färger är själva bebyggelsen annorlunda. Busstationen är flyttad längre bort, till platsen där det i dag ligger en parkering. I stället breder ett stort torg ut sig utanför tunnelbanan.

Där finns det ett växthus med ett café, dricksfontäner och små dammar. Flera tak är täckta av gräs, ett av taken har förvandlats till en skateboardpark. En cykel- och gångbro leder över den brusande vägen.

Poängen med det hela är att öka tryggheten, förändra bilden av Fittja och göra stadsdelen mer tillgänglig.

/…/

– Om kvinnor och tjejer är trygga är alla trygga. Det är en bra verktygslåda att ha med sig för att få in fler perspektiv i stadsplaneringen. Mitt huvudfokus är att man ska känna sig hemma i sin stadsdel och i kommunen, säger Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka.

/…/
Projektet ökar inte bara den sociala hållbarheten, utan även den klimatmässiga. Elin Andersdotter Fabre berättar att tjejerna i projektet har lagt till ”enormt mycket grönska” för att absorbera koldioxid. Taket på tunnelbanan har förvandlats till en ängsmark, med syftet att dra till sig bin och insekter för ökad biologisk mångfald.

/…/

Men framförallt har tjejerna i Urban Girls Movement planerat hela Fittja utifrån närhet till kollektivtrafik, cykelbanor och möjlighet att gå.

– De här tjejerna har inte ens körkort eller råd att ha en bil. De är helt beroende av kollektivtrafiken, och bara det är en enormt viktig miljöaspekt. Det är en befolkningsgrupp som vill gå och cykla. Bilen finns inte i deras medvetande, säger Elin Andersdotter Fabre.

/…/

Vi vill att professionella på alla nivåer, i alla sektorer, ska bli bättre på att samarbeta med unga tjejer.

/…/

Stephan Barthel säger att det finns tre saker alla stadsutvecklingsprojekt behöver ta hänsyn till: miljö- och klimatutmaningarna, digitaliseringen och de sociala klyftorna.

– I Urban Girls Movement använder de ett digitalt verktyg, de verkar i ett utsatt område och de behandlar olika miljöaspekter genom att de tar hänsyn till grönområden. Det verkar som att de i ett enda projekt har lyckats ta hänsyn till tre stora stadsutmaningar, säger han.

Global Utmaning har fått finansiering för att driva projektet vidare fram till 2022. Dels ska verktygen från Fittja samlas i en digital verktygslåda, som kan användas gratis av kommuner och städer i hela världen. Dels ska de via UN-Habitat ta projektet vidare till tre andra länder.

– Sverige har mycket kunskap som vi är skyldiga att föra vidare. Vi hoppas att det här ska få stor spridning i hela världen, säger Thomas Melin.

/…/

– Vi unga tjejer är en stor del av det här samhället, och vi vill vara med och påverka. Jag vill vara med och påverka, säger Helin Agrali.

 

Texten är ett utdrag, läs hela artikeln i Svenska Dagbladet




FacebookTwitterLinkedInCopy Link

Tankesmedjan Global Utmaning i konkurs

Kommentar till Klimatpolitiska rådets rapport: ”Oroande att regeringen väljer att öka utsläppen trots att vi vet att vi går mot en katastrof om de inte minskar snabbt.”

Lästips: ”Köp inte Putins påverkanskampanj om energiläget i EU” av Tomas Kåberger