Add more content here...

Hållbarhet i fokus – Folkuniversitetet och Global Utmaning i nytt samarbete

Hållbarhet i fokus – Folkuniversitetet och Global Utmaning i nytt samarbete

Folkuniversitet och den oberoende tankesmedjan Global Utmaning samarbetar under hösten 2019 med en serie forskningsföreläsningar. Forskare i tankesmedjans seniora rådgivarnätverk föreläser om sin forskning inom hållbarhet vid sju tillfällen. Föreläsningarna tar upp hållbarhet ur olika perspektiv – ekologiskt, ekonomiskt och socialt.

Ett av Global Utmanings verksamhetsmål är att göra forskningen mer lättillgänglig för allmänheten. Tankesmedjan har därför inlett ett samarbete med Folkuniversitetet – ett oberoende studieförbund som bland annat har till uppgift att förmedla forskningsinformation till den breda allmänheten.

– Genom att några av våra 80 seniora rådgivare föreläser på Folkuniversitetet, så sprids kunskapen till allmänheten, och på så sätt hoppas vi att omställningen till ett hållbart samhälle sker snabbare. Vi är oerhört glada för möjligheten att samarbeta med Folkuniversitetet, säger Tove Ahlström, vd för Global Utmaning.

Staffan Laestadius, professor emeritus i industriell utveckling vid KTH, är först ut med föreläsningen Reflektioner över det postfossila samhället, den 5 september:

– Omställningen till ett hållbart samhälle går på tok för sakta. Vi har bara cirka 10 år på oss att få utsläppskurvorna att vika nedåt. På en global nivå så kan vi i dagsläget inte ens se att en omställning har börjat. Detta gör att vi ALLA måste hjälpas åt; politiker, medborgare och företag. Under min föreläsning ger jag handgripliga tips på hur omställningen ska gå till, säger Staffan Laestadius, professor emeritus vid KTH och ordförande i Global Utmanings Klimatråd.

Nästa föreläsare, Sophie Nackemsson-Ekwall, forskare vid Center for Research on Sustainable Markets, föreläser om en hållbar syn på vinst, aktiebolag och ägarmodeller. Under hösten får vi även ta del av föreläsningar från Börje Ljunggren, associate professor vid Harvarduniversitetets Asiencenter, KTH-forskaren Eva Alfredsson och Josefin Wrangel, som är forskare vid SLU, Thomas Hahn, docent i ekologisk ekonomi samt Tobias Alfvén, docent i global barnhälsa vid Karolinska Institutet och barnläkare på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset.

– Global Utmaning har ett fantastiskt kunnande och kontaktnät som Folkuniversitetet nu har tillgång till. Jag kommer själv att introducera den första föreläsningen med Staffan Laestadius, vars bok ”Klimatet och omställningen” från 2018 jag varmt kan rekommendera till alla intresserade, säger Gunnar Danielsson, rektor för Folkuniversitetet region Öst.

Föreläsningarna är gratis och hålls på torsdagar kl. 18.00–19.30 i Folkuniversitetets aula på Kungstensgatan 45 i Stockholm.

Föreläsningar Global Utmaning på Folkuniversitetet hösten 2019

Samlingssida till föreläsningarna

Läs pressmeddelandet 

 


Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning över hela landet. Det är bildat av de fem stiftelserna Kursverksamheten vid Stockholms, Uppsala, Göteborgs, Lunds respektive Umeå universitet. Folkuniversitetet är en idéburen organisation, fristående från politiska, religiösa, kommersiella och fackliga intressen
FacebookTwitterLinkedInCopy Link

Tankesmedjan Global Utmaning i konkurs

Kommentar till Klimatpolitiska rådets rapport: ”Oroande att regeringen väljer att öka utsläppen trots att vi vet att vi går mot en katastrof om de inte minskar snabbt.”

Lästips: ”Köp inte Putins påverkanskampanj om energiläget i EU” av Tomas Kåberger