Add more content here...

Kina – Vår tids utmaning

Kina – Vår tids utmaning

I stora Aulan på Folkuniversitetet i Stockholm föreläste Global Utmanings seniora rådgivare och Asienexperten Börje Ljunggren om Kina – Vår tids utmaning, den 3 oktober. Börje berättade om ett komplext Kina; en enpartistat och parti-stat som undet de senaste 70 åren har blivit världens största handelsnation med utökad makt och ställning på den internationella spelplanen.

Folkrepubliken Kina fyller 70 år i år och jubileet firades med en stor militärparad och en uppvisning av nya högteknologiska vapen. Den nuvarande ledaren för Kinas kommunistiska parti, Xi-Jinping, deltog i festligheterna och hyllade under firandet Mao som grunden till Kinas utveckling. Dagens Kina är präglad av att vara en parti-stat, där partiet är närvarande inom alla sektorer i över hela landet. Börje menade på att rättssamhället och civilsamhället inom detta system är förpassat till en bur vilket gör det omöjligt att bilda en rättsstat i landet. Trots detta har Kina genomgått en kraftig ekonomisk utveckling som har gynnat en snabbt växande medelklass. Sedan 2014 är Kina världens största ekonomi.  Detta, menar Börje, beror på att Kina har varit ledande i den högteknologiska utvecklingen av exempelvis AI- teknologin som idag är likvärdig oljans betydelse för världen.

Kina har under den senaste tiden “tagit för sig” i större utsträckning med ökad närvaro på flera olika fronter, inte minst i afrikanska länder och i tech sektorn. Kina har strävat efter att vara den ledande nationen inom teknologi, där tvister om patent, immaterialrätt och cyber-stölder har blivit mer markanta. Detta har orsakat en global maktförskjutning med strategisk misstro som ligger till grund för den allt hårdare relationen mellan Kina och USA.

Börje avslutar med att framhäva komplexiteten i frågan om Kina, “Kina är den största eller mest dramatiska utmaningen som vi står inför, ekonomiskt, geopolitiskt och klimatmässigt men den som väljer att se Kina endast som ett hot gör det för enkelt för sig”.

 

Du kan titta på hela föreläsningen här!
FacebookTwitterLinkedInCopy Link

Tankesmedjan Global Utmaning i konkurs

Kommentar till Klimatpolitiska rådets rapport: ”Oroande att regeringen väljer att öka utsläppen trots att vi vet att vi går mot en katastrof om de inte minskar snabbt.”

Lästips: ”Köp inte Putins påverkanskampanj om energiläget i EU” av Tomas Kåberger