Add more content here...

Stockholm Direkt besöker #UrbanGirlsCube

Stockholm Direkt besöker #UrbanGirlsCube

”Jätteväxthus, utomhusbio och dansgolv. Och en radiostation på taket. Det var några av de förslag som kom upp när ett gäng Botkyrkatjejer skissade upp sina drömmars Fittja torg. Nu byggs en testkub upp efter förslaget.”, Stockholm Direkt besöker Fittja torg under byggandet av #UrbanGirlsCube.

”I våras samlades en grupp unga tjejer från Botkyrka och gjorde ett förslag på hur Fittja skulle bli tryggare för dem. Det blev ett centrum med ett växthus i trevåningar med radiostation på taket, utomhusbio, dansgolv och grillplatser.

Nu byggs en modell av förslaget upp i en så kallad testkub på Fittja torg. Bygger gör ett gäng feriejobbare från Botkyrka, tillsammans med White arkitektbyrå.

– En upplevelse att vara del i att skapa nya mötesplatser för oss unga, både för tjejer och killar. Det känns kul med ansvar och att få vara med i hela processen. Från start till slut, säger Daniela Soriano Rodriguez som är 16 år.

/../

Det som byggs är en förenklad version av det designförslag som togs fram i våras.

Plats för häng

Elin Fabre som är projektledare på Global Utmaning, tankesmedjan bakom initiativet Urban girls movement, berättar att en av de saker som blev tydliga när tjejerna designade sitt drömtorg var att det behövdes plats för häng, gärna över generationsgränserna.

– Det är killarnas aktiviteter som premieras, medan tjejers häng har man inte ens bemödat sig att ta reda på vad det handlar om. Men det behövs plats för häng och platser där morfar kan spela schack och lillebror kan klättra runt. Det är det som tjejerna känner gör dem trygga. Inte kameror och staket, säger hon.

Daniela Soriano Rodriguez tror att skissen kommer ge ringar på vattnet.

– Alla kommer hänga här, att vi bygger det och att alla i centrum ser det bidrar till att det blir ett bättre häng än en parkbänk, säger hon.”
Texten är ett utdrag, läs hela artikeln på Stockholm Direkt 
Foto: Emelie Anneroth
FacebookTwitterLinkedInCopy Link

Tankesmedjan Global Utmaning i konkurs

Kommentar till Klimatpolitiska rådets rapport: ”Oroande att regeringen väljer att öka utsläppen trots att vi vet att vi går mot en katastrof om de inte minskar snabbt.”

Lästips: ”Köp inte Putins påverkanskampanj om energiläget i EU” av Tomas Kåberger