Nordic Civ
Nordic Civ utgör en fristående plattform för samverkan mellan Nordic Civs medlemmar, Nordiska Ministerrådet, Nordiska rådet och andra nyckelaktörer inom det nordiska samarbetet. Genom dialog med det nordiska samarbetets officiella aktörer ska Nordic Civ bidra till att fördjupa kontakten och samarbetet med civilsamhället i Norden. Syftet med nätverket är att stärka de demokratiska processerna i regionen, säkerställa att civilsamhället inkluderas i regionens utvecklingsarbete och bidra till ökat förtroende och förståelse bland allmänheten för det framtida nordiska samarbetet.
Nordic Civ koordineras av den oberoende tankesmedjan Global Utmaning.


Medlemmar
Nätverket består av representanter från 40 civilsamhällesorganisationer i de nordiska länderna och självstyrande områdena med flera tusen aktiva medlemmar. Medlemsorganisationerna använder sin samlade expertis för att bidra till det nordiska arbetet och deltar aktivt i Nordiska ministerrådets arbete med Vår vision 2030.
Nätverket utgör också en mötesplats för kunskapsutbyte mellan medlemmar oberoende av sakfrågor, i egenskap av civilsamhälle. I nätverket ska medlemsorganisationerna få möjlighet att utbyta kunskaper, erfarenheter och goda exempel och utveckla gemensamma projekt och engagemang. Läs mer om våra medlemmar.
Nordic Civ bidrar till Nordiska Ministerrådets handlingsplan 2025-2030
Nordic Civ är inbjudna att bidra i utformningen av Nordiska Ministerrådets kommande handlingsplan för Vår Vision 2025-2030. Nätverkets inspel till handlingsplanen genomförs i tre faser under 2023-2024. Läs mer om det pågående arbetet här


Civilsamhälle i norden
Ett starkt civilsamhälle har mycket att bidra till i den nordiska gemenskapen. Norden står nu inför nya utmaningar och civilsamhället har en fortsatt viktig roll att fylla. Idag finns en upplevelse av stängda dörrar mellan invånare och beslutsfattare. Civilsamhället kan tydligt förankra arbetet i de nordiska samhällena och öppna dörrar för såväl invånare som beslutsfattare. Styrkan i det nordiska samarbetet är den höga nivån av tillit och det starka demokratiska deltagandet hos befolkningen. Vi vill gemensamt utforma de visioner och strategier som tas fram för regionen, så att dessa även reflekterar invånarnas intressen och behov.


TIDIGARE ARBETEN



Medlemmar
92-gruppen – Forum for Bæredygtig Udvikling
SOSTE- Finlands social och hälsa rf
Håll Skärgården Ren – Pidä Saaristo Siistinä rf
Almannaheill, The Association of Ice landic Nonprofit Organizations
Ungir umhverfissinnar (UU) -The Icelandic Youth Environmentalist Association)
Forum for utvikling og miljø (ForUM)

Kontakt:
Tove Levonen, Programchef Hållbara Städer